Február 2018
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

3d_pano.png

webcam.png

 

Múzeum

"A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövendőre."
- Eötvös József 1899

View the embedded image gallery online at:
http://turizmus.fonyod.hu/latnivalok-23/muzeum#sigFreeId1a497b60b4

Múzeum nyitva tartása

szezonon kívül (szeptember 16-tól június 15-ig):

keddtől péntekig 10.00-17.00-ig

szombaton: 10.00-12.00-ig

vasárnap, hétfőn: zárva

szezonban (június 16-tól - szeptember 15-ig):
keddtől - péntekig: 10.00 - 18.00-ig
szombaton, vasárnap : 10.00 - 14.00-ig

hétfőn: zárva

Fonyódi Múzeum
Cím:
8640 Fonyód, Bartók Béla u. 3.
Telefon: 85/560-392
e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.
honlap: www.fmhe.hu

Az Ezerarcú Balaton című kiállítás a Balatonnak és közvetlen környékének kialakulását, természetföldrajzi viszonyait, jellemző életközösségeit, növény- és állatvilágát, a tavon és a tó körül folytatott legfontosabb emberi tevékenységeket mutatja be. A látogató megismerheti a természettudományi gyűjtemények készítésének legfontosabb eszközeit, elemeit, valamint a térség természettudományos kutatásának néhány kiemelkedő alakját is. A diorámákba foglalt életképek mellett a fal teljes felületén végigfutó tablósorozat bőséges információt nyújt a Balaton életéről. A látogató a tó ezernyi titkába az év különböző időszakaiból származó fotók sokszínűségén, az archív felvételek rejtelmességén, a grafikák, különböző időszakokból származó térképek és mikroszkópos felvételek realizmusán keresztül nyerhet bepillantást. Az ismeretszerzés sikerességének ellenőrzését pedig interaktív módon kezelhető multimédiás elemek segítik.

A szavak gazdagon illusztrált erdejében mindenki megtalálja a számára érdekes részterületet. Az érdeklődő megismerkedhet a térség földtörténetével, a Balaton kialakulásával, vízrajzi és éghajlati viszonyaival. A diorámák öt tipikusan balatoni élőhely legjellemzőbb tagjait mutatják be a nyílt víztől a tóparti nádasok, illetve a berkek világán át a balatoni magaspartok és a dombvidéki tölgyes erdők életközösségéig.

A növény- és állatvilág áttekintése a parányi méretű planktonikus lényektől kezdve, a hol mesebeli szépségű, hol nemesen egyszerű növény- és gerinctelen állatfajokon keresztül a madarak, emlősök sokunk számára rejtőzködő életéig igen széles ismeretanyagot ölel fel. Mindezek mellett korabeli fotók és leírások segítségével beleképzelhetjük magunkat a tóhoz kapcsolódó egykori (csíkászat, pákászat) és ma is folytatott (halászat, horgászat, nádaratás) tevékenységek művelőinek mindennapjaiba.

Fonyódi Múzeum

Térképadatok
Általános Szerződési Feltételek
Térképhiba bejelentés

Térkép

A Balaton térségében hosszú ideje folynak természettudományi kutatások. A kiállítás rövid életrajzokkal emlékezik meg a földtudományi és biológiai kutatások legkiemelkedőbb alakjairól. Az ehhez kapcsolódó vitrinek tanulmányozása során a botanikai és zoológiai kutatás és dokumentálás legfontosabb eszközeivel, a gyűjtemények tudományos kutatásban betöltött jelentőségével ugyancsak megismerkedhetnek az érdeklődők. Az ember és az ősmaradványok évszázados viszonyát a balatoni kecskekörmök segítsével mutatják be, míg Cholnoky Jenő tudományos igényű rajzai átvezetnek a művészi alkotások világába.

A Balaton számos festőnek volt múzsája. A képek tájtörténeti vonatkozásai mellett a művészi és tudományos ábrázolás között meglévő rokoni szálak léte is indokolja, hogy a kiállítás a balatoni témát megragadó műalkotásokból is ad egy cseppnyi ízelítőt.

View the embedded image gallery online at:
http://turizmus.fonyod.hu/latnivalok-23/muzeum#sigFreeId50b7e4aaff