Február 2018
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

3d_pano.png

webcam.png

 

Vándorutak - egy órányi utazással

Ha rossz az idő vagy megismerné régiónkat, adunk pár ötletet hova is mehet!


Badacsony
a Balaton "Bazaltkoszorús Királya"

Egy kellemes hajóúttal elérhető a Balaton egyik legkülönlegesebb borvidéke. A világon egyedülálló területi adottságokkal rendelkező domboldalaival felejthetetlen élményt nyújt.

Másik nevezetessége Badacsonynak: a Rózsa-kõ. A hegyoldalról lehasadt bazaltkő valószínûleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban be is véstek a szikla oldalába. A néphit azután fontos szerepet adott a kõnek: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendõben jegyesek lesznek, sõt, elég, ha a kedveséért sóhajtó leány ül rá, szerelmük ez esetben is beteljesedik.

A tovább vezetõ hosszú lépcsõsor fáradalmai után a Kisfaludy-kilátóhoz érünk, amely a hegy 438 méteres magasságában készült, ahonnan a Balatonra és a környezõ hegyekre nyíló csodálatos panoráma kárpótol bennünket.

Még több információ

 

Keszthely
a Balaton "Fővárosa"

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. A város a környék kulturális központja. A Helikon könyvtár mellett önkormányzati könyvtár is működik a városban. A Helikon könyvtár gyűjteményét a Festetics család hozta létre. A könyvek között több régi enciklopédia és régi nyomat található.

Még több információ.


Balatonboglár
a bor és szőlő nemzetközi városa

Az ország egyik legnagyobb borvidéke a balatonboglári. A város legtöbb pincészete csatlakozik a Dél-Balatoni Borúthoz, így a minőség szinte garantált. A Szüreti Fesztivál a nyár legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválja és neve összefonódott a minőségi borfogyasztással. Balatonboglár különleges borain kívül is remek szórakozást nyújthat a BuBorék Élménystrand és a Várdomb Kaland-és Élmény Park.

Még több információ


Hévíz
az élet forrása

Itt található a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó, melynek köszönhetően kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország második legnépszerűbb települése Budapest után. fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő.

Még több információ


Somogyvár
a történelmi emlékhely

Somogyvár és a Kupavár-hegyi történelmi emlékhely, a Balatontól délre, 26 kilométerre található. Kupavár- Ópusztaszer és Mohács mellett - harmadik Történelmi Emlékhelyünk. Az 1536. évi adólajstrom szerint két részből állt a város: Somogyvárhidas és Somogyvár-alsópiac. A hódoltság alatt telepítették be a törökök a földműves iflákokat (rác határőröket), akik az őslakossággal szemben kedvezményekben részesültek. 1677-ben Széchenyi György kalocsai érsek nyerte adományul a települést, amely egészen a huszadik századig a család birtokában maradt. A hajdani Somogyvár a mai Váraljapuszta helyén feküdt.
A századfordulón megépült fonyódi vasútvonal érintette a települést.

Még több információ


Somogyvámos
Krisna-völgy

Krisna-völgy egy békés sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól csak harminc kilométerre, Kaposvár irányában. Kétszázhatvan hektáron fekvő területén – mely egyben kulturális központ és biofarm is – igazán szép látnivalókkal és új élményekkel kecsegtet az idelátogatók számára. Dísztavaik, ligeteik, és arborétumuk több száz növény- és állatfajnak adnak otthont. Tehenészetük, biokertészetük, valamint az iskolájuk épülete szintén látogatható; ezek a helyszínek sok-sok érdekességgel várják az érdeklődőket. Vendégeink a recepciótól a Templom épületéhez vezető, kellemes sétaút során tekinthetik meg ezeket a különlegességeket.

Még több információ


Szigliget
a Szigligeti vár

A Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között fekvő félszigeten, számos vulkanikus dombon terül el a falu. A Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik a Szigligeti vár. Legkorábbi részei a kettős torony között építtetett palotaszárny és az azokat övező kőfalak voltak - ezeket a pannonhalmi bencések építették 1260-1262 között. Ez annyira megtetszett IV. Béla királyunknak, hogy 1262-ben cserével megszerezte magának. A 239 méter magas Várhegy köré települt Ófalu. A domboldal kanyargós utcácskái mellett nádtetős házak őrzik a múlt századok hangulatát – nem véletlen, hogy számos a magyar költőt is megihletett e táj varázsa.

Még több információ

 

Buzsák
Táj-ház és Csisztafürdő

A századfordulón még szinte az egész falu, szoba-konyha-kamra beosztású, kémény nélküli, nádfedésű házakból állt. Később a házakat modernizálták, kéményt kapott a konyha, így füsttelenné váltak nemcsak a szobák, hanem az egész ház, így még sokáig szolgálta a benne lakó családot. A falu központjában található, ma már tájházként funkcionáló tömésház, 1977-ben, amikor megvásárolják és tájházzá alakítják, többedmagával található a faluban, ma már azonban egyedüli képviselője ennek a háztípusnak, ami egykor ezt a vidéket jellemezte. A hímzéses textilek mellett a tájház népművészeti kiállításában helyet kaptak a buzsáki fafaragók régi és mai munkái is, hiszen ahogy a hímzés, úgy a fafaragás is élő népművészeti tevékenység a faluban. A Buzsák melletti Csisztafürdő csládias hangulatú fürdőjét 42 fokos, ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos, kénes, gyógyhatású termálvize miatt sokan kedvelik.

Még több információ

 

Balatonfenyves
Majorka - Berek Safari

Magyarországon 11 Imremajor elnevezésű település létezik. Ezek egyike, a balatoni nyaralók és a természetet kedvelők, számára egyre ismertebbé váló, Balatonfenyveshez tartozó külterületi település, Imremajor, mai népszerű nevén: Majorka. A Balaton délnyugati partján elterülő, sokak által ismert és kedvelt Balatonfenyves, a minden évszakban nyugalmat árasztó kis üdülő település több mint 100 éve létezik. A település határa a Fonyód melletti Alsóbélateleptől a Kis-Balaton lápvizét a Balatonba vezető bereki Nagyárok vonaláig, Balatonkeresztúrig húzódik.

Még több információ


Balatonlelle
Kis-hegy

A Lellétől 3 km-re található Kishegy a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. Tüzes, tisztán kezelt borai az ország legjobbjaival vetekednek. A hangulatos pincék erős vonzást gyakorolnak a borkedvelőkre, így a Lellétől délre fekvő, évezredes szőlőkultúrára visszatekintő Kishegyre a turisták nagy számban látogatnak. A hegy lábánál egy öreg gémeskutat lelünk. Ennyi maradt a török időkben elnéptelenedett Al- és Felgamás falvakból. Innen már gyalog érdemes folytatni az utat, fel egészen a kápolnáig. Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső berendezésével, a késő barokk faoltárral mint egy kis ékszer díszíti a hegyet. Vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő, s ráadásként a déli partról a legszebb panorámában gyönyörködhet.

Még több információ


Marcali
Gyógyfürdő és élő történelem

 

A várost a 68-as úton legkönnyebb megközelíteni. Vasútállomása a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon naponta hét vonatpárt fogad. Már az őskorban (újkőkor, rézkor és bronzkor) lakott terület volt. Marcali 1735-49-ig a megyegyűlések színtere volt, 1772-ben Mária Teréziától ismét mezővárosi rangot kapott.

Marcali Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont (négy nyitott és négy fedett medencével) egyedülálló szórakozást nyújt a régióban pihenni és gyógyulni vágyóknak.

Még több információ